0186 - 76 40 60 info@forza-adviesgroep.nl

Iemand had sinds 2013 stelselmatig zijn belastingaangifte niet gedaan. De Belastingdienst heeft dan de bevoegdheid aanslagen inkomstenbelasting op te leggen naar een geschat bedrag. Met een boete. De opgelegde boete was 50% van de geschatte belastingschuld.

De aanslag zou te hoog zijn! De belastingplichtige moet dan bewijzen waarom dit zo is. En die bewijslast is heel zwaar. Want als je geen aangifte doet, wordt de bewijslast “omgekeerd” en “verzwaard”. Dan moet niet de Belastingdienst bewijzen dat de aanslag juist is, maar de belastingplichtige. De rechtbank vindt dat de aanslag is gebaseerd op een redelijke schatting. Volgens de rechter weegt ook mee is dat de Belastingdienst steeds herinneringen en aanmaningen voor het doen van aangifte heeft gestuurd. De boete is ook “passend en geboden”. De rechter laat de hoge aanslag met boete dus in stand. Ook na hoger beroep bij het Gerechtshof vangt de belastingplichtige bot! Betalen zal hij!

Uit deze uitspraak blijkt hoe belangrijk het is tijdig je belastingaangifte in te dienen. De gevolgen kunnen niet mals zijn. Jelle Landman informeert u hier graag over!

Bron: ECLI:NL:RBDHA:2018:13523, Gerechtshof Den Haag, 26-4-2019